Västsvenska EntomologKlubben - för alla med småkrypsintresse
         
HEM  
Förenings-information  
Program  
AROMIA 2000-talet  
AROMIA 1900-talet  
Artiklar  
Bildgalleri  
Länkar  
   
 

Några tips om webbsidor med insekter

Här är några rader om bra webbplatser som jag ofta använder för insektsbestämning:
Steven Falks insektsfoton på Flickr är väldigt användbara. Ofta finns både bilder tagna i fält och bilder på insamlade exemplar av arten. Om man klickar på texten ”Show more” när man gått in i galleriet för en art finns det ofta en kort beskrivning av hur man känner igen arten.
Länk: https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/collections/72157629222209764/
http://spessart-fliegen.de/ är en annan webbsida med rikt bildmaterial. Den här är dock helt fokuserad på tvåvingar. Den stora fördelen med den här sidan är att det finns mycket mikroskopbilder på genitalier vilka man ofta måste undersöka för att bestämma tvåvingar. När man har lyckats identifiera en insekt vill man kanske veta mer om var den finns och hur vanlig den är. Mycket information går att hitta genom Artportalen, men det finns också grupper av insekter som rapporteras i väldigt låg utsträckning. Då kan man istället söka i databasen över samlingarna vid Biologiska museet, Lunds universitet. Det man får fram är en lista över hur många exemplar det finns av arten i samlingen och vilka länder och landskap den är noterad från. Dessutom finns ibland länkar till högupplösta bilder på typexemplar från samlingarna.
Länk: http://www.botmus.lu.se/ent/search_new2.php
Johan Ennerfelt

För skalbaggsintresserade finns mycket att hämta på nätet. Nedan följer några sidor jag har haft mycket nytta av genom åren.
coleonet.de - här finns de flesta av de klassiska nycklarna från praktverket Die Käfer Mitteleuropas digitaliserade, uppdaterade och med bilder (Google translate kommer till nytta för den som inte kan tyska).
kerbtier.de och danbiller.dk - här finns fina bilder på ett stort antal skalbaggsarter. På danbiller.dk finns även nycklar för vissa grupper, och där pågår ett ambitiöst arbete med att presentera samtliga danska skalbaggsarter.
Oskar Gran

Ingen har förhoppningsvis missat de handböcker som Royal Entomological Society – insektsvetenskapens hem – har producerat genom åren. Syftet med handböckerna är att tillhandahålla illustrerade identifieringsnycklar till Storbritanniens insekter, tillsammans med kortfattad morfologisk, biologisk och utbredningsinformation. På hemsidan kan man ladda ner många av de utgåvor som inte längre produceras och kan vara svåra att hitta i tryckt form:
www.royensoc.co.uk/out-print-handbooks
Jessicas naturdagböcker – Les carnets nature de Jessica – är en fransk hemsida med underbara bilder och illustrationer som täcker insekter och många andra djurgrupper. Flera av dagboksnoteringarna är från Sverige och våra grannländer. En samlingssida med länkar till bestämningslitteratur sätter guldkant på denna hemsida: https://jessica-joachim.com/
Peter Nielsen

 
  Ur AROMIA
nr 1 2021
och
nr 2
2021
 
     

Senast uppdaterad: 2021-07-25