Västsvenska EntomologKlubben - för alla med småkrypsintresse
         
HEM  
Förenings-information  
Program  
AROMIA 2000-talet  
AROMIA 1900-talet  
Artiklar  
Bildgalleri  
Länkar  
   
 

Recension:

Handbok om galler

Nu har den kommit!

Galler - en fälthandbok om gallbildningar på vilda och odlade växter, författad av Carl-Cedric Coulianos och med fotografier av Ingmar Holmåsen. (Interpublishing 1991.)

Galler - ett kort namn på en tjock bok, över 300 sidor. Den innehåller mycket av nytta och nöje om dessa fantastiska bildningar, som tillhör både växt- och djurriket.

Största delen av boken upptas av utförliga bestämningsnycklar med därtill hörande "art"-beskrivningar inklusive färgfoto. 1100 gallbildningar, som kan påträffas i Norden, finns redovisade.

För den absolute nybörjaren finns inledande kapitel om vad galler egentligen är. Det beskrivs också hur de bildas, vilka olika typer som finns, och naturligtvis vilka djurgrupper som är inblandade.

En mer erfaren entomolog, eller varför inte botanist, vill kanske lära sig mer om insamlingsmetodik, preparering och förvaring för den här gruppen organismer. Sådant ägnas ävenledes plats i boken.

Vill man gå ännu ett steg längre i sina studier och börja kläcka gallinsekter hemma, så finns förstås även detta med. Det är alltså en mycket användbar bok!

Men som sagt, det viktigaste är förstås att det nu äntligen finns modern och lättillgänglig litteratur på svenska om denna hittills så förbisedda grupp. För alla biologer och allmänintresserade naturflanörer som fascinerats av gallbildningar - och vem har inte det? - kommer här lösningen på många problem. Äntligen kan man få veta vad dessa mystiska utväxter heter.

Fast det kan naturligtvis uppstå andra problem istället. I och med att de får namn, kan de också börja samlas. Och snart har man en stor och skrymmande samling att vårda, men det är en helt annan historia.

Elisabeth Hagström

 
 
Recension ur AROMIA
nr 1
1992
 
     

Senast uppdaterad: 2013-05-01